Alternatywne metody jakości i autentyczności dla przemysłu cukrowniczego i cukierniczego

Poprawa wydajności europejskiego przemysłu cukierniczego Pomimo 35 % udziału w światowym rynku europejski przemysł cukierniczy potrzebuje obecnie narzędzi do zwiększenia swojej konkurencyjności. Finansowany przez UE projekt SuChAQuality koncentruje się na rozwoju międzynarodowej i międzysektorowej sieci organizacji, które będą w stanie zapewnić większą autentyczność i wyższą jakość produkcji w przemyśle cukierniczym. Projekt ma na celu podniesienie jakości badań i innowacji w Europie przez zachęcenie do współpracy między podmiotami łańcucha wartości cukru. Łącząc grupę partnerów akademickich i przemysłowych, projekt przyczyni się do powstania zaawansowanych technik analitycznych, przystępnych i zrównoważonych rozwiązań dla uczestników spoza środowiska akademickiego, niezawodnych i wydajnych metod kontroli jakości, a także rozwinięcia nowych umiejętności u uczestniczących w nim naukowców.

Kierownik projektu:

prof. dr hab. Danuta Kruk

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Nauki o Żywności

Źródło finansowania:

H2020-MSCA-RISE-2020, Komisja Europejska

Okres realizacji:

2021-01-01 – 2024-12-31

Status Projektu:

Zrealizowany

Całkowita wartość projektu:

€ 193 200,00

Dofinasowanie:

€ 193 200,00

Budżet UWM:

€ 0,00