NMR relaxation tools for improving and protecting quality of dairy products

NMR-IMPROV proponuje radykalnie nowe podejście do badania właściwości produktów mlecznych przez wykorzystanie relaksacji jądrowego rezonansu magnetycznego (NMR), w tym metody Fast Field Cycling and Time-Domain NMR. Istotą koncepcji jest uznanie, że makroskopowe właściwości produktów mlecznych w dużej mierze zdeterminowane są dynamiką poszczególnych frakcji molekularnych (od makrocząsteczek po wodę) obecnych w układzie. Ujawnienie i zrozumienie dynamiki i rozmieszczenia frakcji molekularnych składających się na produkty mleczne jest niezbędne do zapewnienia najważniejszych wytycznych dotyczących projektowania produktów o wymaganych właściwościach reologicznych i teksturze, unikania efektów takich jak agregacja lub separacja faz oraz oceny autentyczności produktów. Celem NMR-IMPROV jest utworzenie interdyscyplinarnej i międzysektorowej sieci składającej się z fizyków, chemików, matematyków, naukowców i inżynierów zajmujących się żywnością oraz inżynierów oprogramowania i elektroników w celu opracowania środków opartych na relaksacji NMR, w celu zdobycia wiedzy na temat właściwości dynamicznych produktów mlecznych na poziomie molekularnym. Ustalone zostaną zależności pomiędzy parametrami relaksacji NMR a właściwościami makroskopowymi produktów mleczarskich, badanymi metodami konwencjonalnymi. Wiedza jest po to, stawić czoła wyzwaniom technologii mleczarskiej związanym z rozwojem i przechowywaniem produktów fermentowanych, pochodzenia roślinnego, personalizowanych i wytwarzanych z lokalnych surowców. Ponadto projekt NMR-IMPROV ma na celu ustanowienie relaksacji NMR jako narzędzia do oceny jakości i autentyczności produktów mlecznych. NMR-IMPROV buduje pomost pomiędzy specjalistami ze środowiska akademickiego, posiadającymi głęboką wiedzę specjalistyczną w zakresie relaksacji NMR, a naukowcami i inżynierami zajmującymi się żywnością, aby osiągnąć ostateczny cel, jakim jest przeniesienie relaksacji NMR ze środowisk akademickich do przemysłu mleczarskiego. Ma to zostać osiągnięte przez wykorzystanie synergii i transferu wiedzy pomiędzy zaangażowanymi stronami oraz intensywne szkolenie młodych badaczy i przedstawicieli przemysłu.

Kierownik projektu:

prof. dr hab. Danuta Kruk

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Nauki o Żywności

Źródło finansowania:

HORIZON-MSCA-2022-SE-01-01, European Research Executive Agency (REA), NAWA

Okres realizacji:

2024-01-01 – 2027-12-31

Status Projektu:

W realizacji

Całkowita wartość projektu:

€ 226 512,00

Dofinasowanie:

€ 226 512,00

Budżet UWM:

€ 0,00