Badania w zakresie optymalizacji produkcji ekologicznej pasz, z uwzględnieniem wykorzystania odpadów z przetwórstwa ekologicznego. Opracowanie przewodnika dobrych praktyk

Projekt koncentruje się na badaniach nad optymalizacją produkcji ekologicznej pasz z wykorzystaniem odpadów z przetwórstwa ekologicznego, czego efektem będzie opracowanie przewodnika dobrych praktyk w tym zakresie. W ramach obszaru badawczego planowana jest porównawcza ocena wartości pokarmowej odmian soi: Abelina, Erica, Magnolia i Accassa. Badania mają na celu identyfikację najbardziej efektywnych form przetwarzania surowca z punktu widzenia wartości odżywczej i przydatności w żywieniu zwierząt gospodarskich.

Kierownik projektu:

dr hab. wet. Kazimierz Obremski, prof. UWM

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Medycyny Weterynaryjnej

Źródło finansowania:

MRiRW dotacja na badania na rzecz rolnictwa ekologicznego

Okres realizacji:

2025-04-02 – 2025-11-15

Status Projektu:

W realizacji

Całkowita wartość projektu:

119 867,43 zł

Dofinasowanie:

119 867,43 zł

Budżet UWM:

0,00 zł