KETO-MINOX: Wpływ izokalorycznej, redukcyjnej diety ketogenicznej na metabolizm, stan zapalny, wybrane parametry odżywienia i stres oksydacyjny kobiet z nadwagą i otyłością

W ostatnich latach częstość występowania otyłości i nadwagi rośnie w zastraszającym tempie,
co zwiększa ryzyko zapadalności na choroby przewlekłe. Ograniczenie spożycia kalorii jest
najczęściej stosowanym sposobem walki z otyłością. Generalnie, nie ma jednej najlepszej
strategii żywieniowej, tak długo jak dieta jest przestrzegana i utrzymywany jest deficyt
energetyczny. Dlatego ważne jest, aby tak dobrać dietę, aby uzyskać skuteczny efekt
odchudzania i jednocześnie dietę bezpieczną w przestrzeganiu, bez wywoływania skutków
ubocznych. Dieta ketogeniczna (KD) to dieta o dużej zawartości tłuszczu i niskiej zawartości
węglowodanów, stosując którą obserwuje się stan ketozy w organizmie. I chociaż popularność
tej diety rośnie, wiedza na temat bezpieczeństwa i skuteczności KD w odchudzaniu jest
ograniczona. Dostępna literatura naukowa wskazuje, że stosowanie KD może być korzystne
w redukcji masy ciała. Jednak nadal brakuje kompleksowych badań gwarantujących
bezpieczeństwo stosowania KD. Do tej pory większość badań obejmowała małą liczbę
uczestników, brak grup kontrolnych, a interwencja była krótkotrwała bez kontroli
długotrwałych efektów. Co więcej, większość badań prowadzona była z bardzo
niskokaloryczną KD, a korzystny wpływ na masę ciała mógł być związany jedynie z wysokim
deficytem kalorycznym, a nie składem odżywczym. Istnieje duże zapotrzebowanie na
randomizowane, kontrolowane badania z dużo lepszym monitorowaniem przestrzegania diety
i skupiające się na fizjologicznych i metabolicznych skutkach składu diety. Pomimo
nielicznych badań dotyczących niedoborów żywieniowych, nadal istnieje wielka potrzeba
przeprowadzenia dalszych badań nad spożyciem minerałów, witamin i składników
odżywczych oraz ich statusem w organizmie. Biorąc pod uwagę wszystkie przedstawione
powyżej informacje, niniejszy projekt ma na celu lepsze zrozumienie efektów metabolicznych
KD u osób z nadwagą w możliwie najbardziej kontrolowany sposób do badań żywieniowych –
catering dietetyczny zbilansowany przez doświadczonego dietetyka i dostarczony każdemu
uczestnikowi codziennie przez cały okres badania. Proponowany projekt ma uzupełnić wiedzę
na temat wpływu KD na stan zapalny, parametry związane z otyłością, niedobory żywieniowe,
stres oksydacyjny i metabolizm kobiet z nadwagą i otyłością. Wyniki projektu pozwolą
odpowiedzieć na pytania zadawane przez wiele osób borykających się z otyłością i nadwagą,
zastanawiających się, czy KD jest bezpiecznym i skutecznym sposobem walki z nadmiernymi
kilogramami.

Kierownik projektu:

prof. dr hab. n. med. Romaszko Jerzy

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Lekarski
(UWM jako Partner)

Źródło finansowania:

NCN OPUS 21

Okres realizacji:

2022-01-13 – 2026-01-12

Status Projektu:

W realizacji

Całkowita wartość projektu:

2 023 584,00 zł

Dofinasowanie:

2 023 584,00 zł

Budżet UWM:

0,00 zł