Określenie przeciwhiperglikemicznych właściwości betalain

Celem projektu była ocena przeciwhiperglikemicznych właściwości betalain. Projekt obejmował ekstrakcję i izolację tych związków z surowców roślinnych oraz analizę ich wpływu na rozkład polisacharydów, powstawanie końcowych produktów glikacji oraz ekspresję genów i białek kodujących transportery glukozy w modelach in vitro i in vivo. Projekt stanowi pierwszą próbę kompleksowej charakterystyki aktywności przeciwhiperglikemicznej betalain, a uzyskane wyniki mogą stać się podstawą dalszych badań nad ich rolą w profilaktyce i wspomaganiu terapii chorób metabolicznych.

Kierownik projektu:

dr hab. Tomasz Sawicki, prof. UWM

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Nauki o Żywności

Źródło finansowania:

NCN OPUS 19

Okres realizacji:

2021-02-01 – 2025-07-31

Status Projektu:

Zrealizowany

Całkowita wartość projektu:

1 203 660,00 zł

Dofinasowanie:

1 203 660,00 zł

Budżet UWM:

0,00 zł