Opracowanie nowych rozwiązań technologicznych w zakresie komponentów białkowych z roślin strączkowych oraz w zakresie pasz dla ryb oraz wdrożenie innowacyjnej technologii w obszarze premiksów.

Projekt realizowany jest przez konsorcjum złożone ze spółki Biofeed (Lider) oraz Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie (Partner). Wspólnie prowadzą moduł B+R, natomiast moduły: wdrożenie innowacji, cyfryzacja i internacjonalizacja realizowane będą przez Lidera. Celem prac B+R jest opracowanie innowacyjnej technologii pozyskiwania wysokowartościowego białka z roślin strączkowych (bobik, łubin) oraz stworzenie roślinnego substytutu mączki rybnej o podwyższonej wartości odżywczej. Powstanie także technologia produkcji pasz dla karpi i pstrągów, oparta na tych surowcach. Moduł wdrożeniowy obejmie wprowadzenie zaawansowanej technologii granulowania i otoczkowania premiksów, co poprawi bezpieczeństwo oraz efektywność ich stosowania. Moduł internacjonalizacji zakłada uzyskanie ochrony patentowej, natomiast cyfryzacja usprawni procesy biznesowe w obszarze dystrybucji produktów.

Kierownik projektu:

dr hab. Piotr Gomułka, prof. UWM

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Bioinżynierii Zwierząt (Partner)
Lider: BIOFEED Sp. z o.o.

Źródło finansowania:

NCBR FENG SMART

Okres realizacji:

2025-03-11 – 2025-10-31

Status Projektu:

W realizacji

Całkowita wartość projektu:

639 196,73 zł

Dofinasowanie:

639 196,73 zł

Budżet UWM:

0,00 zł