Projekt realizowany jest przez konsorcjum złożone ze spółki Biofeed (Lider) oraz Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie (Partner). Wspólnie prowadzą moduł B+R, natomiast moduły: wdrożenie innowacji, cyfryzacja i internacjonalizacja realizowane będą przez Lidera. Celem prac B+R jest opracowanie innowacyjnej technologii pozyskiwania wysokowartościowego białka z roślin strączkowych (bobik, łubin) oraz stworzenie roślinnego substytutu mączki rybnej o podwyższonej wartości odżywczej. Powstanie także technologia produkcji pasz dla karpi i pstrągów, oparta na tych surowcach. Moduł wdrożeniowy obejmie wprowadzenie zaawansowanej technologii granulowania i otoczkowania premiksów, co poprawi bezpieczeństwo oraz efektywność ich stosowania. Moduł internacjonalizacji zakłada uzyskanie ochrony patentowej, natomiast cyfryzacja usprawni procesy biznesowe w obszarze dystrybucji produktów.
dr hab. Piotr Gomułka, prof. UWM