β-glukan jest polisacharydem obficie występującym w ścianie komórkowej grzybów. Cechuje się on licznymi właściwościami prozdrowotnymi, takimi jak: stymulacja układu odpornościowego, działanie przeciwnowotworowe, redukcja stężenia cholesterolu i cukru we krwi, a także promowanie rozwoju korzystnej mikrobioty jelitowej. Obecnie, głównym źródłem rozpuszczalnego β-glukanu są drożdże, jednakże proces pozyskiwania tego polimeru jest względnie mało wydajny oraz kosztowny. Sugerowaną alternatywą, mogą być owocniki boczniaka ostrygowatego, które cechują się jednym z najwyższych stężeń rozpuszczalnego β-glukanu w przeliczeniu na 100 miligramów.
Celem projektu jest opracowanie infrastruktury umożliwiającej hodowlę owocników boczniaka ostrygowatego (Pleurotus ostreatus) zawierających możliwie jak najwyższe stężenie rozpuszczalnego β-glukanu oraz analiza ich przydatności jako dodatku do materiałów paszowych dla zwierząt.
Kierownik projektu:
dr hab. inż. Justyna Możejko-Ciesielska, prof. UWM (doktorant Jakub Drężek)
Jednostka realizująca:
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Biologii i Biotechnologii
Źródło finansowania:
MNiSW Doktorat Wdrożeniowy