Wpływ zabiegów fotodynamicznych opartych na naturalnych (sono) foto-uczulaczach na Listeria monocytogenes

Projekt analizuje wpływ zabiegów fotodynamicznych z użyciem naturalnych (sono)foto-uczulaczy na Listeria monocytogenes – groźny patogen związany z żywnością. Celem jest poznanie mechanizmów odpowiedzi na stres fotodynamiczny, a także wpływu zabiegów na przeżywalność patogenu i wyróżniki jakościowe żywności. Wyniki poszerzą wiedzę o fizjologii Listeria w warunkach stresu i mogą przyczynić się do zwiększenia bezpieczeństwa żywności poprzez wprowadzenie nietermicznej i efektywnej obróbki.

Kierownik projektu:

dr hab. Magdalena Olszewska, prof. UWM

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Nauki o Żywności

Źródło finansowania:

NCN OPUS 23

Okres realizacji:

2023-03-01 – 2027-02-28

Status Projektu:

W realizacji

Całkowita wartość projektu:

1 104 710,00 zł

Dofinasowanie:

1 104 710,00 zł

Budżet UWM:

0,00 zł