Wpływ zastosowania enzymów koagulujących mleko pozyskanych z mikroflory Jiuqu na mechanizm koagulacji mleka i kształtowanie cech jakościowych sera

Projekt analizuje enzymy koagulujące mleko (MCE) pochodzące z mikroflory chińskiego Jiuqu, stosowanego w produkcji wina ryżowego. Celem jest określenie mechanizmu działania MCE, ich wpływu na proces dojrzewania sera oraz profil bioaktywnych peptydów powstających podczas hydrolizy kazeiny. Prace obejmą analizy molekularne, peptydomikę, testy in vitro oraz ocenę działania prozdrowotnego sera (działanie przeciwnadciśnieniowe, przeciwcukrzycowe, przeciwutleniające).

Kierownik projektu:

dr hab. inż. Justyna Żulewska, prof. UWM

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Nauki o Żywności

Źródło finansowania:

NCN OPUS 22

Okres realizacji:

2022-12-01 – 2026-11-30

Status Projektu:

W realizacji

Całkowita wartość projektu:

1 373 460,00 zł

Dofinasowanie:

1 373 460,00 zł

Budżet UWM:

0,00 zł